Dans

Uppsala kulturskolas danslärare.
Lärare i dans vid Uppsala kulturskola (från vänster): Maria Larsson, Filippa Östling och Pi-Marielle Gustaphsson.

Uppsala kulturskola har dansundervisning på tre ställen i kommunen: 

Uppsala kulturskolas danssal på Björkgatan 26 (i gamla Bolandgymnasiets lokaler), Nannaskolan (Kungsgatan 26/Klostergatan 18) och Sävja kulturcentrum (Västgötaresan).

Stilar

Mixdans (från 6 år)

Prova på street, show, balett och modernt. Vi tränar på grundsteg i de olika stilarna och sätter samman koreografier till en föreställning. Svårighetsgraden på övningar och koreografier anpassas efter elevernas ålder, erfarenhet och utveckling.

Streetdance (8–11 år)

Det här är en dansstil med mycket gung! På ett lekfullt sätt provar vi olika stilar inom streetdance/hip hop. Vi jobbar med grunderna och danstekniken där rytmik, tyngd och groove står i fokus. Koreografierna sätts samman till en föreställning. 

Commercial Jazz (från 12 år)

Dans inspirerad av musikvideor och stora shower, där vi använder den senaste listmusiken. Koreografierna kommer att visas upp på en föreställning.

Pop och musikal (13-17 år)

Detta är en kurs för dig som vill både sjunga och dansa till pop- och musikalmusik.

Kursen leds av en körledare och en danspedagog och har fokus på sceniska framträdanden. Vi jobbar med blandade dansstilar så som jazz, modernt och musikal och anpassar dansen för att kunna sjunga samtidigt. Du behöver inte ha dansat eller sjungit tidigare, men det är en fördel om du har det.

Kursen ges som en kortkurs (8-9 tillfällen) på söndagar under hösten 2022, med en trolig fortsättning våren 2023. Kursstart 16 oktober. Det går bra att hoppa in även efter att kursen startat.

Kontakta kursledare Helena Parrow, helena.parrow@uppsala.se, eller Marielle Gustaphsson, marielle.gustavsson@uppsala.se, om du har frågor.

Fördjupningsgrupp

Hösten 2022 kommer Uppsala kulturskola att starta en fördjupningsgrupp i dans. Kursen riktar sig till elever i åldrarna 10–13 år som deltar i någon av kulturskolans ordinarie danskurser och vill fördjupa sig mer i dansämnet. Kursen ges till att börja med under läsåret 22/23, med målsättningen att vi ska kunna fortsätta erbjuda den även efter denna period.

Detta är gruppen för dig som har dansat flertalet terminer och vill fördjupa dig ännu mer. Teknikträningen kommer att bli mer avancerad, övningarna mer utmanande, genomgångarna snabbare och uppvisningstillfällena fler.

För att kunna söka till fördjupningsgruppen behöver du delta i minst en annan av Uppsala kulturskolas dansgrupper och ha dansat flertalet terminer. Du ska tycka om att uppträda och stå på scen samt vara beredd att arbeta fokuserat på lektionerna.

Terminen kommer att starta med två provtillfällen där alla som är intresserade får chansen att testa om nivån och tempot passar. I slutet av lektion två erbjuds alla ett samtal med läraren för att gemensamt komma fram till om kursen passar eleven.

Gruppen övar i Uppsala kulturskolas danssal på Björkgatan 26 på torsdagar kl. 18.45–20.00 och lärare är Pi-Marielle Gustaphsson.

I nuläget är gruppen kostnadsfri, förutsatt att du även deltar i en avgiftsbelagd kurs.

Eftersom kursen är en fördjupning innebär det att du har möjlighet att delta i denna kurs utöver de maximalt två kurser som du annars kan delta i på kulturskolan. För att ansöka till gruppen, mejla Maria Larsson.

Dans utan krav

En kostnadsfri grupp för tjejer i högstadie- och gymnasieåldern där vi inte har några uppvisningar utan fokuserar på det egna välmåendet.
Läs mer om Dans utan krav (PDF, 97 KB)

Ansök här

OBS! Du måste vara folkbokförd i Uppsala kommun för att kunna söka.

Uppdaterad: